Eigentijds klassiek

101 Sociale huurwoningen, de Europeaan, Utrecht

Ons ontwerp won de selectie omdat wij erin zijn geslaagd volledig aan te sluiten bij het klassieke idioom van Leidsche Rijn Centrum, uitgaande van een budget voor sociale huur. Ons streven naar eenvoud heeft dit laten lukken. In dit geval eenvoud in de totale opzet van het gebouw, slim omgaan met parkeren, bergingen en ontsluitingen. De woningen compact maken.

Maar de eenvoud is ook te zien in de opbouw van de gevel die natuurlijk de vereiste klassieke opbouw volgt, maar ook rationeel in elkaar steekt. De keuze om de plint in beton uit te voeren pakte heel goed uit: het gebouw krijgt hiermee een expressie die de naastgelegen gebouwen met plinten van natuursteen tegels naar ons idee niet haalt. We hebben veel aandacht besteed aan de detaillering van de reliëfs in de gevel. Een belangrijk aspect was om te zorgen dat er geen ontsierende vervuiling op het lichte metselwerk zou ontstaan.

Het thema samen komt in dit gebouw tot uiting in het woonprogramma: MIXIT. Een deel van de huurders van MIXIT is dak- en/of thuisloos geweest. Zij zijn er weer aan toe om zelfstandig te gaan wonen. Wonen in MIXIT betekent wonen in een levendig en betrokken wooncomplex waar iedereen oog heeft voor elkaar. De huurders onderhouden contact met elkaar en organiseren zo nu en dan samen bewoners activiteiten.

In het hof van het gebouw hebben we een verhoogde tuin ontworpen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De buitenruimten zijn aan de galerijen gelegen zodat ook je ook daar je buren zult tegenkomen en leren kennen.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • 101 appartementen Leidsche Rijn Centrum

Locatie

  • Grauwaartsingel

Opdrachtgever

  • BAM Wonen, Woningcorporatie Mitros