De Bongerd

50 koopwoningen en 100 sociale huur-appartementen

In opdracht van Ontwikkelingscombinatie de Bongerd hebben wij meegedaan aan een architectenselectie voor de bouw van 100 sociale huurappartementen en 50 koopwoningen, (in deelgebied 4B van de ontwikkellocatie De Bongerd in Amsterdam-noord). De opgave is een voortzetting van deelgebied 4A maar met een hogere dichtheid. De gebouwen grenzen aan de zijde van de Bongerdkade aan een lineair park als overgang tussen de stedelijke blokken en het water het Zijkanaal.

De bebouwing van de koppen is 8 lagen hoog, de tussenliggende woningen zijn 3 tot 4 lagen hoog. De gevels aan de Bongerdkade zijn meer stedelijk en meer verticaal georganiseerd dan de woningen die aan deelgebied 4A grenzen.

We hebben de bestaande architectuur van deelgebied 4A gekarakteriseerd en daar een aantal thema’s overgenomen zoals de kleur van het metselwerk, de verticale belijning in metselwerk en kozijnen en de Franse balkons.

We hebben een extra ‘laag’ voor dit project toegevoegd. Deze toevoeging brengt het plan in een meer eigentijdse sfeer met de toevoeging van gevelbegroeiing en accenten in groen glazuur. Dit zijn art-nouveau thema’s die wij op een eigentijdse manier hebben vormgegeven. Ook de getordeerde striphekken passen in die art-nouveau wereld van elegantie, natuur en mens.

We hebben met deze compositorische elementen de forse contrasten in hoogte tussen de koppen en de tussengelegen delen en de kloeke massa’s vormgegeven. De gevels van aan de Bongerdkade zijn sterk verticaal belijnd door de toepassing van gemetselde ribben, spandraden met klimop en lijnen van geglazuurde bakstenen. Samen met Aberson hebben wij betaalbare geglazuurde bakstenen ontwikkeld voor deze toepassing.

Het gebouw op de kop bestaat uit ongeveer 100 sociale huurwoningen. De gevels van dit gebouw zijn vormgegeven als een voortzetting van de thema’s van de woningen aan de Bongerdkade.

Project

  • 50 koopwoningen en 100 sociale huur-appartementen

Locatie

  • Deelgebied 4B van de ontwikkellocatie De Bongerd in Amsterdam-noord

Opdrachtgever

  • Ontwikkelingscombinatie de Bongerd