Boerderij en schuurwoningen in Haarzuilens

Verbouwing van de boerderij en nieuwbouw van 13 schuurwoningen

Het project betreft drie locaties rondom Haarzuilens, Ockhuizerweg 35, Ockhuizerweg 39 en de locatie aan de Rijndijk, achter de woningen Rijndijk 2 en 4.

 

Voor ons was is dit een hele bijzondere opdracht. Het is uniek dat er in het dorp Haarzuilens nieuwe woningen mogen worden gebouwd. Ook de verbouwing van de naoorlogse boerderij is een bijzondere en uitdagende opgave!

We hebben gekozen voor een architectuur die in schaal en sfeer past bij het dorp, maar ook eigentijds is. Vanuit een zekere soberheid die past bij het boerenerf. Gevels van hout, daken van gefelst metaal, grote glasvlakken. Abstract, maar ook herkenbaar en aansprekend. De indeling van de woningen is steeds praktisch en ruim.

Voor de beide locaties aan de Ockhuizerweg is het thema: wonen aan het erf.

De boerderij vormt samen met de nieuwe schuurwoningen een modern erf. Dit is een in principe lege ruimte waar buren elkaar spreken en jonge kinderen kunnen spelen. De schuurwoningen hebben door hun ligging aan of achter het erf een eigen karakter en sfeer. De schuurwoningen op deze locatie hebben allemaal een schitterend vrij uitzicht over de velden. Dat maakt deze locatie echt uniek!

De boerderij wordt verbouwd met veel respect voor het bestaande. Het voorhuis wordt in oude glorie hersteld, ook de luiken met de kenmerkende rood-witte vlakken komen terug. Binnen ontstaat een heel moderne en ruime woning. De kenmerkende oranje kap die al van verre zichtbaar is wordt op een passende manier voorzien van daglichtopeningen. De loggia’s die zijn uitgesneden in de kap vormen het lichte middelpunt van twee schitterende woningen in de voormalige schuur.

De schuurwoningen op de locatie Ockhuizerweg 39 staan gedrieën in een kamer van bomen die is overgebleven nadat de agrarische bebouwing is verwijderd. Dit geeft een meer besloten sfeer aan deze locatie. De schuurwoningen hebben een frame van balken in de gevels die zich richten naar Haarzuilens, het geeft ze een gezicht.

Voor de locatie aan de Rijndijk is het thema: wonen op een open plek aan de rand van het Parkbos. Deze locatie is geheel omgeven door de bomen van het nieuwe Parkbos. De sfeer is daarmee heel intiem. De nabijheid van Kasteel de Haar geeft deze plek iets sprookjesachtigs. Dit is de reden waarom wij voor riet hebben gekozen als dakbedekking. Ook hier hebben de woningen een frame van balken in de voorgevels. De woningen richten zich daarmee naar elkaar en ze markeren zo symbolisch de open plek in het bos.

Project

  • Verbouwing van de boerderij en nieuwbouw van 13 schuurwoningen

Locatie

  • Haarzuilens

Opdrachtgever

  • MBB Ontwikkeling