Samen wonen onder één dak: De Mansholt

250 studenteneenheden aan een groene binnentuin

Samen met Trebbe Ontwikkeling hebben wij een ontwerp gemaakt voor studentenhuisvesting van 250 eenheden, deels zelfstandig en deels onzelfstandig. Het betreft een nieuwbouwontwikkeling aan de rand van de nieuwe Campus Born Oost in Wageningen.

We hebben ons verdiept in de woonwensen van de studenten in Wageningen. Het bleek dat de Nederlandse studenten graag kleinschalig te wonen, in een studentenwoning met een eigen voordeur aan de straat. De buitenlandse studenten waarderen juist de privacy van een eigen kamer met eigen voorzieningen in een grootschalig complex.

Met deze informatie hebben wij een gebouw ontworpen dat bestaat uit een L-vormig appartementengebouw met de zelfstandige eenheden en daar tegenaan gebouwd twee reeksen met zeer smalle studentenwoningen, vier en vijf lagen hoog, gericht op een gemeenschappelijke tuin. We hebben gezocht naar een casco dat zo compact mogelijk is en eenvoudig van vorm. Het gebouw is daarmee 10% kleiner geworden met gelijkblijvend programma. Compacter bouwen is de eerste slag om duurzaam te bouwen en bespaart natuurlijk ook bouwkosten.

Het gebouw heeft een formele zijde aan de drukke Mansholtlaan en een informele zijde aan de zijde van de bosrand en tuin. In de glazen erker aan de buitenhoek van het gebouw bevindt zich de entree van het appartementengebouw met een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeting en feesten. Dit is het formele gezicht van het gebouw met de gebouwnaam De Mansholt.

Aan de tuinzijde bevinden zich alle voordeuren van de studentenwoningen. De studenten kunnen hun fiets en mogelijk auto voor de deur zetten, uit het zicht vanuit de tuin. De studentenwoningen zijn precies 1 kamer breed, toegankelijk met een woonhuistrap. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de huiskamer en de keuken. Er is een directe verbinding gemaakt met de tuin middels een buitentrap.

De tuin is vormgegeven als ontmoetingsplaats voor alle studenten; met elkaar en met de natuur. Centraal staat een brede wadi met een rijke en wisselende begroeiing en plekken voor doelsoorten (insecten, vogels, egels, marter, eekhoorn en das).

De gevels aan de formele (buitenzijde) van het gebouw zijn bedacht in metselwerk, de gevels aan de tuinzijde in een circulair hout/aluminium gevelsysteem. In beide gevels speelt het verschijnen en verdwijnen van contouren van dakvormen een rol. Deze verwijzen naar (de historie van) het landelijke gebied en geven uitdrukking aan de functie van het gebouw: het met elkaar wonen onder één dak.

Project

  • 250 studentenwoningen

Locatie

  • Borne Oost, Wageningen

Opdrachtgever

  • Idealis, Wageningen