’t Raedthuys

22 appartementen in gemeenschappelijke tuin

Op uitnodiging van KP ontwikkeling heeft ons bureau een selectie-ontwerp gemaakt voor de bouw van 22 appartementen aan de Raadhuislaan 1 in Harmelen. Op deze locatie was tot enkele jaren geleden het gemeentehuis van Harmelen gevestigd.

De gemeente Woerden heeft deze tender uitgeschreven waarbij een gedifferentieerd woonprogramma met nadruk op senioren, een dorpse beeldkwaliteit, inclusief bouwen, klimaat adaptief en natuur inclusief bouwen belangrijke criteria waren.

We willen een uniek gebouw voor en van de bewoners van Harmelen maken. Ons ontwerp refereert daarom aan de historie van de plek: het witte gebouwdeel dat de hoofdentree vormt verwijst naar het oorspronkelijke gemeentehuis uit 1868 dat midden in het dorp staat.

De kroon op het gebouw is ons antwoord op de gewenste accentuering van de hoek van het gebouw.

De appartementen (in grootte variërend van 43-98 m2 GO) zijn compact georganiseerd rondom een lichte en ruime hal. Er is veel aandacht besteed aan het creëren van ontmoetingsplekken in en rond het gebouw. Zo is er een gemeenschappelijk te gebruiken woonkamer gelegen aan de tuin, een achter entree met een vaste buitenbank en een jeu-de-boules baan aan het water.

Er zijn tal van voorzieningen voor vogels en vleermuizen. Een slim systeem zorgt voor buffering en infiltratie van het hemelwater.

Het ontwerp is met een enthousiast team tot stand gekomen met KP Ontwikkeling, CRKL architecten, atelier Loos van Vliet (landschapsontwerp), De Wijde Blik (communicatie), Beumer Makelaars en  Rien Treur makelaardij.

Project

  • 22 appartementen in gemeenschappelijke tuin

Locatie

  • Raadhuislaan 1, Harmelen

Opdrachtgever

  • KP Ontwikkeling, Utrecht