Transformatie naar wonen en werken

Transformatie kantoorgebouw naar wonen en werken

In opdracht van ontwikkelaar Elfi heeft CRKL architecten een initiatiefplan gemaakt voor de transformatie van de locatie aan de Burgemeester Verderlaan 9 in Utrecht. Op deze locatie bevindt zich nu een  leegstaand kantoorgebouw.

 

Wij zien kansen om de gebouwen op deze bijzondere plek te transformeren naar een nieuw woonconcept waarbij wonen en werken met een bijzondere collectiviteit is vormgegeven. Dit concept sluit aan op de grote vraag naar middel dure huurwoningen, flexibel te gebruiken kantoorruimte en het willen delen van bijvoorbeeld woonservice en mobiliteit. De gemeenschappelijke tuin is hierbij de drager van het collectieve; hier ontmoeten de bewoners en de gebruikers van de kantoren (die deels buurtbewoners zullen zijn) elkaar.

 

Het kantoorcomplex aan de Burgemeester Verderlaan dateert van de jaren 80 en is in zekere zin een fremdkörper tussen het historische Park Voorn en de bebouwing van de Burgemeester Verderlaan. Nu Leidsche Rijn zo goed als klaar is valt dit gebiedje op vanwege de mooie centrale ligging en groene omgeving. Een gebied met potentie.

Omdat de toenmalige ontwikkelaar het gehele gebied een meter heeft uitgegraven om een extra verdieping te kunnen realiseren maakt het gebied een weggestopte en introverte indruk. De architectuur van de gebouwen is voor alle gebouwen identiek en gedateerd. Bijzonder is wel dat de architectuur eigenlijk meer aan een woongebouw doet denken dan aan een kantoor. De togen boven de ramen op de begane grond met daarboven een glasstrook lijken op een klein huis. De schaal is bescheiden. Hierdoor maken de gebouwen een vriendelijke indruk.

 

Wij versterken de kwaliteit van de architectuur door deels maisonnettes toe te passen. De indruk die het gebouw geeft te zijn opgebouwd uit ‘huisjes’ wordt nu letterlijk zo ingevuld. Beneden wonen, boven slapen. Deze relatief eenvoudige transformatie is ook financieel het meest aantrekkelijk. De maisonnettes hebben een eigen terras aan de gemeenschappelijke tuin. De huidige kantoortuin wordt opnieuw ingericht als collectieve woontuin die voor de dieren een prachtige voortzetting is van het naastgelegen private Park Voorn.

De koppen van de gebouwen zijn ingedeeld met appartementen. De balkons van deze appartementen zijn opgenomen in een frame begroeide houten pergola’s. De entree bevindt zich op de huidige plaats in het gebouw. Elk appartement heeft een eigen binnenberging en er is een collectieve fietsenberging. Het dak is voorzien van een sedumbeplanting en zonnepanelen. De technische ruimte is hergebruikt voor twee appartementen.

In onze visie is het een goede keuze om een klein gebouw volume op het maaiveld toe te voegen, tussen de kop van het kantoorgebouw en de Verderlaan. Dit is een vrijstaand glazen kantoor paviljoen dat reageert op de gewijzigde stedenbouwkundige situatie in de straat.

Het getransformeerde gebouw is een toonbeeld van wonen na Corona. Meer collectief. Meer groene buitenruimte. Met de mogelijkheid op een duurzame manier direct bij je huis te werken in een flexkantoor.

Project

  • Ttransformatie kantoorgebouw naar wonen en werken

Locatie

  • Burgemeester Verderlaan 9, Utrecht

Opdrachtgever

  • Elfi vastgoed BV