Wonen in een nieuwe stationsbuurt

100 woningen, parkeergarage en binnentuin

De gemeente Woerden ontwikkelt een nieuwe stationsbuurt die ten oosten van station Woerden, genaamd Snellerpoort. Een levendige stationsbuurt van de 21ste eeuw is het antwoord van Woerden op de vraag: hoe verdichten we de bestaande stad en verhogen we tegelijkertijd de leef kwaliteit?

Samen met Groosman architecten en VOIDS strategy, urbanism & landscape hebben wij een tender-ontwerp gemaakt voor ongeveer 100 woningen in Woerden, locatie B2 in Snellerpoort.

De boomsoort die in dit oorspronkelijke poldergebied groeit -de Els- staat met zijn bijzondere klimaatresistente eigenschappen centraal in ons plan. De Els staat symbool voor onze integrale benadering op wonen, architectuur, stedenbouw, duurzaamheid en landschap binnen dit project en onze kijk op de opgave.

In de grote gemeenschappelijke binnentuin van het plan groeien Elzen die schaduw geven aan de woningen, een onderkomen zijn voor vogels en vleermuizen en een sfeervolle gemeenschappelijke tuin vormen, waar de bewoners samen gebruik van maken. Het plan is zo opgezet dat de gemeenschappelijke tuin een aaneengesloten landschap vormt waaronder het parkeren is verstopt. De binnentuin maakt onderdeel uit van een stedelijke struinroute door de bouwblokken via twee stegen. De gevels van deze stegen zijn begroeid met klimplanten en er stroomt regenwater via een geultje naar buiten zodat de indruk ontstaat dat de weelderige tuin hier het bouwblok uitstulpt. De accenten van groen geglazuurde bakstenen in het plan vormen de verbeelding van al het natuurlijke groen in de gemetselde gevels en zijn een verwijzing naar de ornamentiek van de vooroorlogse stationsbuurten.  De begroeiing zet zich voort langs de geveltuinen in de smalle woonstraten. Hier vormen begroeide frames eigentijdse erkers die ritme geven aan de straatgevels en schaduw aan de woningen. De gevelcomposities ademen rust en eenvoud.

Beide bureaus hebben een palet van woningen ontworpen vanuit het klassieke vocabulaire van de Nederlandse stationsbuurten in bijvoorbeeld Rotterdam of Arnhem. Maar dan met een eigentijdse uitwerking. Aan de zuidzijde heeft Groosman een appartementengebouw ontworpen bestaande uit verschillende panden waarbij er aan de oostzijde een monumentale poort is gemaakt die betekenis geeft aan het aangelegen kerkplein. CRKL architecten heeft het appartementengebouw aan de noordzijde vormgegeven. Een krachtig volume uitgevoerd in de vereiste baksteen/groene glazuur keramiek, maar als casco en tuingevel opgebouwd in hout (MorgenWonen Hout).

Project

  • selectie Snellerpoort, kavel B2, 100 woningen (mix van gezinswoningen, praktijkwoningen, senioren appartementen), parkeergarage en binnentuin

Locatie

  • Snellerpoort, Woerden

Opdrachtgever

  • Bébouw Midreth