Optoppen

CRKL architecten heeft in het verleden al veel ervaring opgedaan met het optoppen van gebouwen. In verschillende projecten tonen wij aan hoe optoppen een kans biedt om woonruimte te realiseren op daken en bovendien waarde en betekenis toe kan voegen aan een bestaand gebouwcomplex. Voor ons is een optopping altijd meer dan wat meters erbij!

We zijn er ook achter gekomen dat het niet gemakkelijk is om ‘een laagje erbij’ te maken. Past het binnen het bestemmingsplan? Accepteert de gemeente of de buurt en de bewoners de optopping? Kan het constructief? Waar zetten de nieuwe bewoners hun auto neer? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. Wij helpen graag om deze complexe puzzels op te lossen.

URBAN schemes perspective1u bewerkt

Welkom flats renovatie, Utrecht

We hebben een plan gemaakt om 8 flats op te toppen in Kanaleneiland. Naar ons idee is dit een kans om Kanaleneiland een nieuw gezicht te geven: de optopping is gebouwd als een houten dorpje op het dak: een icoon van nieuwe duurzame stedelijkheid.

DOC244-1

Welkom flats sloop-nieuwbouw

Voor de twee gebouwen die niet zijn gerenoveerd hebben wij ook een sloop-nieuwbouw plan bedacht dat ook de architectuur van een basis met een optopping hanteert om te blijven passen in de structuur van de wijk.

render 02web

Top van de Bischoff

Dit prijsvraagontwerp beantwoorde de vraag: hoe kun je een bekend wederopbouwpand in het centrum van Hengelo voorzien van een bovendakse uitbreiding. In ons ontwerp is geinspireerd op het Twentse coulissenlandschap.

optoppen - van swindenstraat

Kantoorvleugel op stallinggarage

Bij de afdeling Stadswerken van de gemeente Utrecht heeft een optimalisatie van de huisvesting plaatsgevonden. Om dit te bereiken zijn op twee locaties de bestaande gebouwen van de afdeling uitgebreid met voornamelijk kantoor- en vergaderruimten. Een van deze uitbreidingen is de optopping van het gebouw aan de Van Swindenstraat.

optoppen - eisenhower

Vergrote topverdieping

Voor Stena Realty hebben wij in Den Haag een kantoorgebouw van 2.200m2 getransformeerd naar 19 appartementen. Bij het volledig vernieuwen van de bovenste verdieping heeft de nieuwe, slimme dakvorm gezorgd voor een aanzienlijke uitbreiding van de gebruiksoppervlakte.

ONB_Twenthe Centrum fr_0001

Revitalisatie Twenthe Centrum

Het Twenthe Centrum in Almelo is een industrieel monument dat wij hebben voorzien van een ‘wolk van staal en glas’ die boven het gebouw lijkt te zweven.

renderS1_1

Utrecht, stad van torens

Voor Vesteda hebben wij een aantal voorstellen ontwikkeld op locaties in Utrecht. Eén daarvan was het idee om in de binnenterreinen van de stedelijke bouwblokken van de binnenstad superranke torentjes te plaatsen, als een soort optopping van de oude stad.

schets 2 bewerkt

Transformatie kantoor naar wonen

In Hillegom hebben wij een ontwerpstudie gemaakt om een bestaand kantoorgebouw te transformeren naar appartementen. We zijn daarbij uitgegaan van een uitbreiding van de massa en een optopping. Bestaand en nieuw vormen een nieuw geheel.