Casa Española

Villa met garage, zwembad en poolhouse

Geïnspireerd door de beroemde architecten Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright kwamen onze opdrachtgevers bij CRKL architecten met de vraag of wij voor hen in Spanje een zomervilla wilden ontwerpen.

 

Een uitdagende opgave waarbij naast de villa ook een garage, een zwembad en een poolhouse plek moest krijgen. Dit alles ook nog eens op een prachtig hellend perceel met fantastisch uitzicht op zee! Het perceel, het uitzicht en het Spaanse klimaat waren, naast de inspiraties van de opdrachtgevers, dan ook direct de bepalende uitganspunten voor het ontwerp.

 

Iconisch in het ontwerp zijn de grote, slanke betonnen overstekken. Deze overstekken zijn in eerste instantie ingegeven vanuit duurzaamheid. In het Spaanse klimaat is het uitdaging om een aangenaam koel binnenklimaat te realiseren. De grote overstekken aan de zuid- en westzijde zorgen ervoor dat de directe zoninval tot een minimum wordt beperkt. De benodigde installatietechnische koeling blijft daardoor ook gering.

 

De getrapte compositie van de betonnen overstekken zorgt er niettemin ook voor dat het ontwerp op een vanzelfsprekende, landschappelijke manier opgaat in het hellende perceel dat in totaal circa 12 meter hoogteverschil overbrugt.

Dit hoogteverschil, met aan de bovenzijde van het perceel de hoofdontsluiting dicteert ook meteen de ruimtelijk opzet van het totaalontwerp. De bijzondere verschijning van het entreegebouw, met het kenmerkende overstek is hier al de eerste kennismaking met de architectuur van de achterliggende villa. Het entreegebouw is geen garage te noemen maar een luxueuze hal waarin ook plek is voor de auto. Via een brug loop je naar het dak paviljoen vanaf waar je voor het eerst het prachtige zeezicht ervaart. In het paviljoen is een royaal kantoor en het trappenhuis met lift vanaf waar je de villa verder in daalt. De onderliggende verdieping is de masterfloor en omvat alle functies voor de eigenaren op één verdieping. Er is een royaal, met pergola overdekt, terras op het zuiden en een patiotuin in de luwte op het oosten. De hele verdieping biedt prachtig uitzicht op eigen tuin, zee en schiereiland. Een niveau lager is het zwembad gelegen met aangrenzend poolhouse. Op het niveau van de tuin is een tweede toegang tot het perceel vanaf waar je in 5 minuten naar zee wandelt.

 

De expressieve betonnen overstekken zijn wat donkerder en warmer van kleur. Hierdoor wordt het felle Spaande licht enigszins gereduceerd en ontstaat een vriendelijke sfeer. Tussen de overstekken is de gevelvulling eenvoudig. Houten composiet-delen reiken van vloer tot plafond. Dichte delen wisselen zich af met grote (schuif)puien. De duurzame en onderhoudsvrije houten composiet-delen worden op verschillende plekken als een harmonica uit elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een esthetische lamellenwerking met een gefilterd doorzicht die tevens bijdraagt aan een duurzame oplossing voor zonwering. Door puien achter de lamellen open te schuiven ontstaat de mogelijkheid tot natuurlijke en inbraakveilige (nacht)ventilatie. De uitstraling van de houten composiet-delen zorgen naast de kleurstelling van de betonnen overstekken voor een warme en vriendelijke en natuurlijke sfeer van de villa. Ondanks de luxueuze uitstraling van de villa is met het beperkte materiaalgebruik en het heldere architectuurconcept deze villa juist schoon in zijn eenvoud.

 

Het ontwerp voor deze villa hebben we echt samen met onze opdrachtgevers gemaakt. Hun gevoel voor ruimtelijke en esthetische kwaliteit heeft ons inhoudelijk echt geholpen en het proces ook nog eens extra plezierig gemaakt. De technische uitwerking van de villa wordt door een lokaal Spaans architecten- en ingenieursbureau gedaan. Zij zijn naast de opdrachtgevers al vanaf het begin erg prettige en bekwame samenwerkingspartners!

Project

  • Villa met garage, zwembad en poolhouse

Locatie

  • Spanje

Opdrachtgever

  • Nederlandse particuliere opdrachtgever