De zoldertuin; nieuwe vorm van collectief wonen

48 Woningen, 4000m2 gemeenschappelijke tuin en 800 m2 gemeenschappelijk paviljoen

Sharing is caring. In dit vernieuwende woonconcept is deeleconomie de drager van het plan. Er wordt uitgegaan van auto-delen en tuin-delen. Maar we gaan nog een stapje verder in de deelgedachte; we gaan we ook samen gebouw-delen!

Het concept van de zoldertuin gaat ervanuit dat alle ‘zolders’ van de buurt worden gecombineerd tot één multifunctioneel gemeenschappelijke paviljoen. In de basis is er voldoende ruimte om te werken om te logeren. Bewoners bepalen zelf samen de inrichting. Naast werken en logeren faciliteert het paviljoen diverse activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld feestjes, er is een pakketpostpunt en de bewoners ontfermen zich over elkaar! De zoldertuin gaat niet meer om het individu maar om het collectief!

Een stukje privétuin met fatsoenlijke afmetingen blijft wel behouden maar een fantastische, royale deeltuin ontstaat! De sociale cohesie en het ‘buurtgevoel’ wordt versterkt. Er zijn speelplekken, zonneweides en een moestuin. Bewoners gaan hun eigen groenten verbouwen, met een groepje yoga doen en borrelen op de jeu des boulesbaan.

Door het deelgebruik wordt bouwvolume aanzienlijk kleiner. Minder materiaal, minder milieulast. Maar ook auto’s, fietsen, tuingereedschap en het buitenspeelgoed voor de kinderen wordt samen gebruikt.

Het concept kent ongeveer 80% meer groen oppervlak dan een traditionele verkaveling en is daarmee maximaal klimaatadaptief. Het houten paviljoen is circulair gebouwd. De bouwconstructie is zo eenvoudig dat de bewoners zelf mee kunnen bouwen!

Ook de architectuur van de woningen is duurzaam. De gevels zijn begroeid of van hout. Misschien zijn de casco’s van de woningen ook wel van hout!

De zoldertuin is leuk, sociaal en gezond maar ook klimaatadaptief en natuurinclusief!

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • 48 Woningen, 4000m2 gemeenschappelijke tuin en 800 m2 gemeenschappelijk paviljoen

Locatie

  • Halfstedelijke suburbane locaties

Opdrachtgever

  • Eigen initiatief