Programmatische mix in vier woongebouwen

64 Appartementen socialen huur en koop, De Groene Tuinen Driebergen

Dit project laat zien dat een complexe mix van programma; sociale huur, zorg-wonen, midden dure en dure koop, met half verdiept parkeren kan worden vertaald naar een viertal woongebouwen die een zekere eenvoud uitstralen. De plattegronden zijn per gebouw en per verdieping sterk afwijkend. De draagstructuur is zo opgezet dat het mogelijk is om per verdieping drie, vier, vijf of zes appartementen te realiseren.

Het stedenbouwkundige plan vroeg om stoere volumes die als zwerfkeien op een heuvel liggen en zichtlijnen vrij houden. De vier gebouwen zijn opgebouwd met dezelfde architectonische middelen: wandvlakken met gestrooide ramen in verschillende grootte, erkers die zich richten naar het landschap en glasvlakken die zijn afgedekt met houten louvres. Koop en huur onderscheiden zich vooral door de toepassing van een andere kleur metselwerk.

De gemeentelijke ambitie voor duurzaamheid lag heel hoog. Wij wonnen de selectie met een GPR van 8.5 waarbij de factor energie viermaal meer telde.

Volgens het principe van de Trias Energetica is het energiegebruik beperkt: een slim ontwerp met hoogwaardige isolatie (Rc =5), maximale toepassing van PV cellen, toepassing van luchtwarmte pompen en CO2 gestuurde ventilatie zijn de sleutel tot de oplossing.

De gebouwen bieden beperkt ruimte aan collectiviteit (behalve het zorg-wonen met een gemeenschappelijke huiskamer en buitenruimte), in de opzet van de wijk is wel veel aandacht besteed aan wat de bewoners samen brengt. De wijk is ruim opgezet en er is een prachtige verbinding gelegd met het omliggende landschap. Langs de gehele wijk is een ecologisch gebied aangelegd verbonden met paden en zichtlijnen met de woningen en appartementen. Ook de naastgelegen woonwijk uit de jaren 60 plukt de vruchten van de realisatie van De Groene Tuinen. Hiermee is een mooie stap gezet in de sociale versterking van dit deel van Driebergen.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • 32 sociale huur appartementen (deels groepswonen), 32 koop appartementen

Locatie

  • Lange Dreef, Driebergen

Opdrachtgever

  • Janssen de Jong BV