Sluishuis wordt energieneutraal restaurant

Restaurant Buiten bij de Sluis, Leidsche Rijn

Dit project laat zien dat de thema’s eenvoud-duurzaam-samen ook bij het bedenken van bijvoorbeeld een restaurant leidend kunnen zijn om te komen tot een goed ontwerp.

Allereerst hebben wij gekozen om het bestaande Sluishuis uit de jaren 30 -wat de basis vormt van dit restaurant- uit te breiden met een volume dat modern is, maar toch ook echt familie van het bestaande. Als een broer en zus. De ene traditioneel, de ander met een moderne eenvoud, maar uit hetzelfde gezin.

Het ontwerp voor het restaurant wonnen wij in een selectie waar energie-neutraal, circulair en natuur-inclusief belangrijke criteria waren. We zijn erin geslaagd om -ondanks de grote glasvlakken- het gebouw energie-neutraal te maken. We hebben gebruik gemaakt van zoveel mogelijk gezonde en herbruikbare bouwmaterialen met een lage milieubelasting. En er zijn voorzieningen opgenomen voor vleermuizen en mussen. Onze score op duurzaamheid was daarmee de hoogste.

Met de realisatie van het restaurant Buiten bij de Sluis is er op deze plek een nieuwe ontmoetingsplaats in Leidsche Rijn bij gekomen. We hebben er samen met de eigenaar en de Gemeente Utrecht voor gezorgd dat het de ruimte rondom het restaurant ook is ingericht om te worden gebruikt als plek voor ontmoeting. Omdat het restaurant zo goed zichtbaar is vanaf de overzijde van het kanaal trekt het ook bewoners aan vanaf de Utrecht kant. Bewoners van Utrecht-stad en Leidsche Rijn komen hier na 20 jaar Leidsche Rijn voor het eerst echt samen.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • Restauratie Buiten bij de Sluis

Locatie

  • Leidsche Rijn

Opdrachtgever

  • Melanie Louwers en Willem van Weert