Optimaal ruimtegebruik voor de belastingdienst

Kantoor belastingdienst

Het ontwerp voor het kantoor voor de Belastingdienst in Almelo is het eerste ontwerp waar de thema’s eenvoud, duurzaam en samen duidelijk zichtbaar zijn. De eenvoud is gevonden door het gehele gebouw op te bouwen met een kozijn type, een verdieping hoog kozijn dat op een vrije manier is geplaatst in het gebouw raster. Door te variëren met de negge diepte van het kozijn en de materialisatie van de ruimte tussen de ramen ontstaat er een gelede gevelopbouw.

Het gebouw raster is ontworpen om een compact en duurzaam kantoorconcept mogelijk te maken waarmee wij 16% hebben kunnen bezuinigen op het bruto oppervlak. De verdeling van de kozijnen is zo gekozen dat er op iedere gevel ongeveer evenveel warmte binnenkomt, dit resulteert in een gelijkmatige koelbehoefte hetgeen het comfort sterk verhoogt.

Het casco is al ontworpen op toekomstig gebruik. Op elke plaats waar nu nog geen raamopening is aangebracht kan dat later eenvoudig worden gerealiseerd zodat er bijvoorbeeld ook appartementen in het gebouw kunnen worden gemaakt of een geheel open gevel kan ontstaan met een ander kantoorconcept.

Het interieur en de stedenbouw zijn zeer compact. De architectuur benadrukt daarentegen juist vrijheid en ruimtelijkheid. Een diagonale insnede in de compacte gebouw massa biedt de passant vanaf het Stationsplein een blik dwars door het gebouw richting de daktuin. Uit de parkeergarage groeien twee platanen die samen met de tuin het letterlijke en symbolische middelpunt van het nieuwe gebouw voor de Belastingdienst. Hier hebben wij een ronde bank geplaatst, als plek van ontmoeting, samen tijdens de pauzes.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • Kantoor voor de Belastingdienst

Locatie

  • Almelo

Opdrachtgever

  • Dura Vermeer Bouw Hengelo