Healthy urban living

130 Middenhuur appartementen, RIJN, Leidsche Rijn

Midden in de corona tijd hebben wij in nauwe samenwerking met Mecanoo architecten en AM een ontwerp gemaakt voor een groot woongebouw in Leidsche Rijn Centrum-Oost, genaamd RIJN.

De woningen zijn minimaal 50 m2 gbo en maximaal 80 m2 gbo passend voor de middenhuur.

Het ontwerp is een prachtig voorbeeld hoe veel meer een woongebouw kan zijn dan een stapel appartementen met een entree. Dat zit in de aansluiting die wij hebben gezocht met de omgeving en de historie, maar vooral ook in het collectieve, het samen wat dit gebouw echt onderscheidend maakt:

Het gebouw biedt op een heel bijzondere manier geborgenheid, comfort, voorzieningen en vooral sociale interactie als ondersteuning voor de dragende beroepsgroepen die hier gaan wonen (zorg, onderwijs, etc.) De aanwezigheid van twee lobby’s met een keur aan voorzieningen voor de bewoners en buurt (ontmoeten, kinderopvang, werkplekken, fysiotherapie, daghoreca, etc) en in de punt van het gebouw een ruimte waar deelfietsen beschikbaar zijn en bewoners hun fiets kunnen laten repareren. Een binnentuin die zich leent voor allerlei soorten gemeenschappelijk gebruik en is ingericht als een soort theater. Er is voorzien in een klus-ruimte die alle bewoners kunnen gebruiken onder de trap van de binnentuin.

Ons ontwerp hebben wij RIJN genoemd. De naam markeert natuurlijk de bijzondere locatie waar de Rijn in de Romeinse tijd heeft gelopen en veel culturele sporen heeft achtergelaten. Symbolisch biedt het venster uitzicht over het land van RIJN.

Duurzaamheid is vertaalt in mooie oplossingen die circulair zijn/hergebruik mogelijk maken en vele voorzieningen voor dieren. Op veel plaatsen in begroeiing geïntegreerd in de architectuur. Er is gekozen voor traditionele en mooi verouderende materialen. Aandacht voor detail, plastisch en ambachtelijk, maar tegelijkertijd ook innovatief en duurzaam. Het gebouw zal de tand des tijds kunnen doorstaan door de hoogwaardige materialen, maar biedt ook toekomstige herbruikbaarheid door grote delen van het metselwerk droog te stapelen.

Circulariteit heeft een belangrijke rol gespeeld in de vormgeving van de hof. Hier zijn de gevels gemaakt in staande houten delen, waarbij de onderste twee lagen zijn bedacht in hergebruikte planken. Tal van duurzame keuzes hebben geresulteerd in een MPG score van 0.62, een BCI van 0,6. In de binnentuin en in de gevels zijn voorzieningen getroffen voor vogels insecten en vleermuizen.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • 130 middenhuur appartementen, kavel i5

Locatie

  • Leidsche Rijn Centrum

Opdrachtgever

  • AM Wonen Utrecht