Top van Bischoff

optopping met 12 appartementen en gemeenschappelijke terrastuin

Coulisse

De wederopbouwarchitectuur in Hengelo heel duidelijk Traditionalistische kenmerken. Lokale bouwstijlen, ambachten en tradities waren voor de Traditionalisten van groot belang.

Ook wij willen in ons ontwerp gebruik maken van lokale Twentse kwaliteit. Wij hebben ons afgevraagd: welke lokale kwaliteit is nog onbetwist en tijdloos? Welke architectonische toevoeging past er op de Bischoff , zonder nostalgie? Wij denken dat dit een verwijzing is naar het Twentse coulissen landschap. Wij plaatsen een stuk Twents Coulissen landschap boven de Bischoff , letterlijk als een grote daktuin en figuurlijk als een gebouw waarbij verdwijnen en verschijnen zoals bij het coulisselandschap het thema is.

 

Dorps

Om een realistisch plan te maken hebben we 12 appartementen boven de Bischoff een plek gegeven. We plaatsen twee volumes boven de Bischoff , één gericht op het plein en de ander in de rooilijn van de Bischoff. Tussen deze volumes bevindt zich een gemeenschappelijke tuin. Je woont samen in de Top van Bischoff als in een dorp: voordeur aan een ruime woonstraat en aan de achterzijde aan een mooie tuin. De tuin is gemeenschappelijk en beplant met lokale struiken en planten. ’s Avonds wordt de tuin verlicht zodat er een groene horizon boven de Bischoff lijkt te zweven.

 

Avond

De appartementen zijn ingepakt in een open geweven wit doek. Dit doek filtert het zonlicht en houdt de wind tegen zodat de grote vouwpuien in de woonkamers vaak open kunnen staan. Het doek maakt de woonverdiepingen heel abstract, bijna als een wolk. ’s Avonds bewegen er silhouetten van de bewoners over het doek; een spel van verdwijnen en verschijnen als tussen coulissen. Het doek is zowel een architectonisch middel als een duurzame oplossing tegen opwarming. De Bischoff willen we terugbrengen naar de oorspronkelijk staat. De kracht van het oorspronkelijke ontwerp geeft eenvoud, rust en kwaliteit aan het plein.

Project

  • optopping met 12 appartementen en gemeenschappelijke terrastuin

Locatie

  • Hengelo

Opdrachtgever

  • BNA kring Twente