Wonen in het voormalig gemeentehuis Oudenrijn

Restauratie en verbouw voormalig Gemeentehuis Oudenrijn tot woonhuis met praktijkruimte

Woonhuis, bakkerij, gemeentehuis en huisartsenpraktijk, dit zijn enkele van de functies uit de geschiedenis van dit markante pand aan de Rijksweg in de Meern. Het originele pand is in 1830 door metselaar Johannes Gravendaal en timmerman Jacobus Blanken gebouwd. Na meerdere verhandelingen en verbouwingen is het in 1890 door architect P.J. Houtzagers verbouwd tot gemeentehuis Oudenrijn.

In 2012 heeft familie van Gijzen het pand gekocht en ons gevraagd, dit juweel op te poetsen tot een eigentijdse en levensloopbestendige woning met praktijkruimte.

Voor dit ontwerp hebben we de kenmerkende structuur, symmetrisch met formele gang in het midden, behouden. Links van de formele gang bevinden zich de keuken en de eetkamer, rechts van de gang de woonkamer en haardkamer. De eenlaagse aanbouw aan de oostzijde is ingrijpend verbouwd tot hoofdslaapkamer en badkamer. Aan de westzijde is de aanbouw verbouwd tot praktijkruimte. De bestaande aanbouw die zich aan de achterzijde bevond was van ondergeschikt belang aan het hoofdgebouw en is gesloopt. Op deze plaats bevindt zich nu een grote serre die zich geheel naar de tuin opent. Boven is een geheel nieuwe indeling gemaakt met een overloop met wastafel, vier slaapkamers en een badkamer. We hebben vrijkomende plafondbetimmeringen hergebruikt tot nieuwe schuifdeuren en wanden. Het interieur is mede tot stand gekomen met de bewoonster en interieur ontwerper Artine den Boon.

Project

  • Restauratie en verbouw voormalig Gemeentehuis Oudenrijn tot woonhuis met praktijkruimte

Locatie

  • De Meern

Opdrachtgever

  • Familie van Gijzen