Shared community voor kunstenaars

30 Atelierwoningen, Leidsche Rijn

De atelierwoningen zijn gelegen in een oude hoogstam kersenboomgaard, ooit onderdeel van het tuinders gebied ten westen van Utrecht. De atelierwoningen zijn vormgegeven als drie eenvoudige grote houten schuren. Hiermee verwijzen wij het landelijke verleden van Leidsche Rijn.

Dit ontwerp is een van onze pronkstukken wat betreft het thema samen. In drie woonschuren zijn totaal 30 atelierwoningen gerealiseerd, gelegen in een oude kersenboomgaard. In het hart van de schuurgebouwen bevindt zich een grote open ruimte: een grote hal met ruimte voor expositie van kunst, maandelijks open voor publiek. De ateliers zijn aan deze grote hal gelegen. De deuren van de ateliers kunnen worden opengezet zodat er één grote expositieruimte ontstaat. Boven de ateliers zijn de woningen gesitueerd.

Ook de boomgaard is een plaats van ontmoeting: de woningen hebben hun buitenruimte zonder schuttingen of hagen direct aan de boomgaard. Je komt je buren tegen in grote gemeenschappelijke tuin. In de boomgaard staan grote beelden en worden presentaties gegeven en feesten gevierd. En dat midden in Leidsche Rijn!

Wij zijn er trots op dat wij met een budget voor sociale huurwoningen zo’n mooie culturele broedplaats hebben kunnen maken in Leidsche Rijn. Door de woningen te ontwerpen als rug aan rug woningen zijn er bouwkosten bespaard, waardoor wij in elk gebouw een niet-gebudgetteerde centrale hal konden realiseren die als expositieruimte kan worden gebruikt.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • 30 atelierwoningen Leidsche Rijn

Locatie

  • Utrecht

Opdrachtgever

  • Woningbouwcorporatie Portaal