Wonen in Sint Jozefpark

47 appartementen in 2 gebouwen

De Sint Jozefkerk werd gebouwd van 1908 tot 1928 naar ontwerp van Jan Stuyt. Sinds 2001 is het gebouw ingeschreven als rijksmonument. In dit plan hebben we daarom een heel open bebouwing voorgesteld waarbij de gebouwen als paviljoens in een parkachtig gebied staan. Er kunnen zo ook zichtlijnen ontstaan waar­door de monumentale kerk zichtbaar blijft. Het park blijft groen en biedt ruimte voor flora, fauna en wadi’s maar biedt ook ruimte voor spelen en samenkomen.

De gebouwen hebben richtingen die voortkomen uit oude verka­velingen die nu nog zichtbaar zijn. Ondanks de vrije plaatsing hechten ze zich dus wel in de morfologie van de plek. Ook is er zorgvuldig gezocht naar een in­tegratie van de monumentale bomen en de begraaf­plaats in het plan.

We hebben twee gebouwen vormgegeven in een mo­derne architectuur die in kleur en sfeer past bij de kerk en de pastorie.

De gebouwen zijn gemetseld in een op zijn kant staande baksteen zodat de frog (een kuiltje in de steen) zichtbaar wordt. Dit geeft de gebouwen zachtheid en plasticiteit die goed past bij de kerk. De ronde hoeken van de gebouwen laten de ruimte om de gebouwen vloeien en houden zichtlijnen open. De bijna witte horizontale belijning gaat een relatie aan met de witte belijning van de kerkdaken en de orna­menten. Het ontwerp krijgt met de belijning ook een eenvoudig en goed leesbaar architectuurconcept.

Beide gebouwen hebben een plat dak met een ruim overstek. Dit geeft een vriendelijke uitstraling aan de gebouwen, geeft schaduw en biedt kansen voor nestkastvoorzieningen voor vogels en vleermuizen. Er is meer ruimte voor zonnepanelen zonder dat deze teveel opvallen. Duurzaam en natuurinclusief! De gebouwen worden ontsloten met een breed groen pad, opgebouwd uit grasstenen.

Project

  • 47 appartementen in 2 gebouwen

Locatie

  • Velsen Noord

Opdrachtgever

  • Elfi