Flatmettoekomst

NOM renovatie met behoud van architectuur

De ontwerp-wedstrijd die Mitros in 2015 heeft uitgeschreven om Intervamflats -die in de jaren 60 zoveel zijn gebouwd in Utrecht- in een klap te verduurzamen tot NOM is voor ons een prachtige kans geweest om alles te leren over energetisch verduurzamen van na-oorlogse flats en oplossingen te vinden om dat te doen zonder dat de oorspronkelijke architectuur geweld aan wordt gedaan. De eenvoud van de architectuur uit de jaren 60 is behouden.

De architectuur historicus Vincent van Rossum schreef hierover in de Erfgoedstem:

“De Gulden Feniks 2017 had wat mij betreft uitgereikt moeten worden aan Flat met Toekomst, de perfect gerenoveerde portiekflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Jarenlang hebben de Amsterdamse volkshuisvesters mij verzekerd dat zoiets absoluut onmogelijk is en nu blijkt dus dat zij hun huiswerk niet gemaakt hadden. Men heeft in Overvecht zelfs de sobere maar beeldschone architectuur hersteld. Een mijlpaal in de Nederlandse architectuurgeschiedenis.”

Tot verbazing van velen is het na twee jaren van intensief rekenen, tekenen en uittesten samen met onze teamgenoten VIOS en Nieman gelukt om een goed werkende Nul-Op-de –Meter renovatie te realiseren binnen een voor Mitros acceptabel budget, gebruik makend van de Energie Prestatie Vergoeding. Daarbij hebben wij de architectuur van het gebouw weer de oorspronkelijke vitaliteit uit de jaren 60 gegeven. Grote glasvlakken in een streng ritme van slanke betonnen banden. Een mooi bewijs hoe duurzaam een eenvoudige planopzet eigenlijk is!

Het project is in 2017 genomineerd voor de Gulden Feniks, de landelijke renovatieprijs van het Nationale Renovatie Platform. In 2018 mocht ons team de Europese Renovation Grand Prize in ontvangst nemen in Parijs.

NB dit project is ontworpen in dienst bij Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. 

Project

  • NOM, label A++ renovatie 200 flatwoningen

Locatie

  • Camera Obscuradreef eo, Utrecht

Opdrachtgever

  • Mitros