Wonen in het Lotus-park

50 woningen op een half verdiepte parkeergarage

In opdracht van VORM Ontwikkeling hebben wij een ontwerp gemaakt voor 50 woningen op de locatie Middenblok in Nieuwegein. In twee ronden, waarvan de eerste met 18 deelnemers begon zijn wij op de tweede plaats geëindigd. De jury sprak veel waardering uit voor ons plan wat betreft architectuur, de stedenbouwkundige situering, de diversiteit van het woonprogramma en levensloopbestendigheid. Wij scoorden maximaal op duurzaamheid en circulariteit. Voor dit aspect hebben Nieman en Alba-concepts ons zeer goed geholpen! Het landschapsplan is gemaakt in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten.

Ons plan bestaat uit een appartementengebouw met 27 (grotendeels sociale) huurappartementen met een gemeenschappelijke huiskamer en 23 koop woningen die zijn gelegen rondom een verhoogde daktuin.

Omdat we de voordeuren van de koop woningen aan deze daktuin hebben gelegd ontstaat daar veel sociale interactie. De gemeenschappelijke tuin is echt een plek waar je samen met de andere bewoners een praatje maakt en waar de kleine kinderen veilig kunnen spelen. Deze opzet heeft het ook mogelijk gemaakt om de zone rondom de gebouwen helemaal in te kunnen richten als voortzetting van het park. In het ontwerp is te zien dat de groene lijnen uit het park als gevarieerd begroeid landschap over de hele locatie doorlopen. De gebouwen staan daarmee echt IN het park.

We hebben rondom de gebouwen een houten pergola ontworpen die wordt begroeid met de wingerd. Deze klimplant is ook de naam van ons project: het park klimt als het ware tegen de gevels omhoog. Onder en tussen de pergola’s ontstaan beschutte plaatsen met terrassen en balkons. Vogels en vleermuizen vinden hier ook plek om te verblijven. Boven de pergola’s zijn de gevels geheel van hout gemaakt, zowel het casco als de gevelbekleding.

De woning plattegronden van koop woningen zijn bijzonder omdat ze zonder halletje direct zijn ontsloten vanaf de tuin. De woonkeuken grenst direct aan het eigen terras en de collectieve tuin. Aan de parkzijde bevindt zich de eetkamer, ook voorzien van een terras. Op de eerste verdieping is de zitkamer gesitueerd, met een schitterend uitzicht over het park.

Tussen de gebouwen bevindt zich een voetgangers verbinding van het parkeerplein naar het Lotus-park. Deze route is ingericht als mooi begroeide tuin met de toegang naar de verhoogde collectieve tuin en de half verdiepte parkeergarage onder de koop woningen. Aan deze passsage is ook de gemeenschappelijke huiskamer gelegen. Aan de zijde van het park heeft OKRA wadi’s gesitueerd die voor de noodzakelijke wateropname (klimaatadaptie) zorgen en de biodiversiteit van het gebied sterk kunnen verbeteren.

Voor ons is dit ontwerp een goed voorbeeld wat wij bedoelen met eenvoud. De architectuur is in zekere zin tijdloos en eenvoudig van opzet. De ontwerpmiddelen zijn rationeel gekozen, functioneel en voor iedereen begrijpelijk. De architectuur voegt zich moeiteloos in de omgeving, maar voegt er veel gebruiks- en esthetische kwaliteit aan toe.

Project

  • 50 woningen op een half verdiepte parkeergarage

Locatie

  • Lotus-park, Nieuwegein

Opdrachtgever

  • VORM Ontwikkeling