Wonen in oude pracht

Transformatie van een LTS schoolgebouw naar wonen

Dit transformatieplan zorgt voor het maximale behoud van het cultuurhistorische karakter van het unieke LTS ensemble en er worden broodnodige woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van IJsselstein.

De basis van de transformatie van het hoofdgebouw is de renovatie van de waardevolle, monumentale en kenmerkende elementen. Het hoofdgebouw wordt grondig verduurzaamd met nieuwe isolerende kozijnen die zo goed als even slank zijn als de huidige stalen kozijnen. Verder wordt het gebouw zeer goed geïsoleerd en krijgt het een nieuw duurzaam installatieconcept.

Van het gymgebouw behouden we de twee kenmerkende kopgevels. Achter deze kopgevels komt een nieuw gebouwdeel met vijf eengezinswoningen dat zich respectvol voegt in het ensemble met het hoofdgebouw. Het ontwerp blijft maximaal dicht bij het oorspronkelijke, maar de nieuwe tijdslaag is subtiel onderscheidend en eigentijds. Alle ontwerpingrepen zijn daarom respectvol, vanzelfsprekend en eenvoudig.

Met de nieuwe woonfunctie krijgt ook de tuin een nieuwe tijdslaag. Ook hier zijn de ontwerpingrepen eenvoudig maar doeltreffend. De tuin behoud het stilistische open karakter en wordt grotendeels gemeenschappelijk. Hogere grassen geven meer privacy wanneer je op verschillende geplaatste stenen zitranden zit. De tuin krijgt zo veel meer gebruiksmogelijkheden. Dit wordt de plek om samen van te genieten. Niet alleen de tuin, maar ook het groene talud aan het water krijgt een semi-openbaar karakter. Door de priv├ęterrassen af te zomen met gemengde grassen, beplanting en bloemen hebben bewoners op hun terras genoeg privacy, maar ontstaat toch een open en groene overgang tussen het gymgebouw en het water. Een gemeenschappelijke vlonder met picknick mogelijkheden aan het water biedt nog eens extra ruimte voor collectiviteit.

Als derde collectieve buitenruimte komt tussen het hoofdgebouw en het gymgebouw een intiem en vriendelijk woonstraatje met voordeuren van de eengezinswoningen en enkele appartementen.

De eengezinswoningen krijgen een prettige zitrand aan de voorgevel. Daarnaast wordt de beplanting van middelhoge grassen en bloemen hier doorgezet. Dit wordt een heerlijke plek om bij je voordeur met een drankje de dag te bespreken met je buren. Het straatje is autovrij.

Project

  • Selectieontwerp voor de transformatie van een oud LTS schoolgebouw en gymzaal naar 16 appartementen en 5 stadswoningen

Locatie

  • IJsselstein

Opdrachtgever

  • Explorius Vastgoed- en gebiedsontwikkeling